Forskellen på Crosscut og Radial

Den 27. marts 2015
Af Resen Sails
Der er mange der spørger os hvad forskellen er på Crosscut og Radial-syede (også kaldet Triradial) sejl og hvad de skal vælge. Vi gennemgår her forskellen og forklarer hvilken type der er bedst.

Først lidt om sejldug
Når sejldugen produceres, så væves den ligesom almindeligt stof. Hvis du har haft håndarbejde i skolen, har du sikkert prøvet at væve. Man starter med at spænde tråde ud parallelt med hinanden og derefter væve tråden på tværs op og ned.

På den led hvor trådene er spændt ud til at starte med, er trådene helt lige (se grøn pil på illustration). På den anden led, hvor trådene kører op og ned, er de bølgede (se rød pil på illustration). De lige tråde kan stort set ikke strække sig, hvorimod de bølgede tråde, kan strække sig (fordi de bølger op og ned). Derudover kan sejldugen strække sig på den diagonale led.


Se større illustrationUdlægning af baner
Trækket i et sejl ligger fra hjørnerne/barmene og ind mod midten af sejlet.

Se større illustration


Som du kan se ovenfor ligger trækket på et Crosscut-syet sejl på tværs og lidt tilfældigt af sejldugens baner. På et Radial-syet sejl lægger sejlmageren banerne i den retning, hvor sejldugen er mest strækstabil.
På den måde holder sejlet bedre formen - både når der sejles, og på længere sigt. Et Radial-syet sejl vil holde formen i meget længere tid, sammenlignet med Crosscut. De fleste sejl på både i dag er syet i Crosscut, på trods af at Radial har langt flere fordele.

Hos Resen Sails er der kun 15-25% forskel i prisen på et Crosscut og et Radial-syet sejl. Der er langt mere end 15-25% arbejde og spild i produktionen af et Radial-syet sejl, så du får væsentligt mere sejlglæde for pengene.

Hvis du har budgettet til det, så vil vi helt klart anbefale at du vælger et Radial-syet sejl.

Prøv at trykke på "Beregn pris" i vores sejlberegner, så kan du se prisen på sejl til netop din båd. I fanebladene lige over prisen, skal du vælge "Radial" og se priserne på Radial-syede sejl.